Elzevira

Elzevira

Spelevaren

Overpijnzingen over het verleden van de hoofdpersoon langs de rivier de Minho /Miño. Er komt een 4 langsgeroeid. De dialoog kabbelt door.

Le Voyage au début du monde waarin Marcello Mastroianni zijn laatste rol speelt heb ik lang geleden op tv gezien en wilde ik graag nog eens bekijken. Dat kan nu zo. Prachtige film en doordringende dialogen.

Hoe lief glijdt ons bootje
Door 't watertje heen:
Zo licht en zo luchtig
Vaart zeker geen een;
Hoe net slaan de riempjes
In 't kabbelend nat:
Geen druppeltje, dat er
In 't bootje van spat.
Hoe zacht is het windje:
Men hoort er geen zucht;
Hoe helder het water,
Hoe schoon is de lucht!
Hoe lachen die velden,
Hoe wiegelt het riet;
Hoe lief klinkt in 't bootje
Ons kinderlijk lied.
Roeit op maar, o roeiers!
En zingt met ons mee:
Hoe prettig is 't varen
In 't bootje, hoezee!

Dit vers van P.Parson is afkomstig uit: 'De Nederlandse Kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten', verzameld door Gerrit Komrij. Gisteren overleed de voormalige Dichter des Vaderlands op 68 -jarige leeftijd.
Een andere versie die ik op een website vond van het gedichtje van Parson wijkt behoorlijk af van Komrij's versie:

Hoe zachtkens glijdt ons bootje
Daar op het spieg'lend meer,
De riempjes net en proper,
Gaan luchtig op en neĂŞr.
De golfjes kabb'len spelend
Al tegen 't bootje aan,
En ginds zien wij den toren
In groene boschjes staan.

Maar wie wil spelevaren,
Zij wijs en welbedacht!
Want menig voer in 't bootje,
Die dood werd thuisgebracht.
Het bootje is zoo wankel,
Het is zoo rank en smal,
Wie met gevaren spotten,
Zijn beter aan den wal.

P. Parson (1803 - 1878)

Vandaag 6 juli 2012 lukt het eindelijk weer eens om uitgebreid aan de slag te gaan met de website.  Al weken loop ik rond met ideeen en ben ik bezig met de vorm. Zo nu en dan vul ik hem aan met een filmpje of een gedicht, en intussen groeit het maar door. Vraag die ik me steeds stel is, wat ik er eigenlijk mee wil en onder welk genre kun je het plaatsen. 

Vanaf het begin beschouw ik Elzevira1 als een vorm van autobiografisch schrijven 2.0 dus online, en ingebed in muziek en beelden. Dankzij YOUTUBE is muziek vaak gekoppeld aan bewegende beelden maar wat ik nog niet kan, is muziek laten meelopen tijdens het lezen. Dat kan de lezer zelf wel doen als hij een van de muzikale vensters van Elzevira1 opent en afspeelt terwijl hij de bijbehorende pagina leest. 

Elzevira1 is het resultaat van het werk van een touwslager die begint met een groot aantal losse draden die hij slaat tot een stevig touw. Bekijk eens het Filmpje Touwslaan . Touw dat ik eerst weer splits en uiteindelijk weer vlecht tot een nieuwe band.  Met  woorden en beelden  vlecht ik de losse eindjes, de chaos tot een nieuwe vorm. En de digitale vorm van Elzevira1 heeft als  hoofdlijnen de PAGINA DI CASA / HOMEPAGE  die ook letterlijk zo bedoeld is. De tweede hoofdlijn is INVALLEN waarin vooral de concrete zaken uit het leven een plaats krijgen en de derde hoofdlijn is FUORI DI CASA / buitenshuis, de natuur, buitenleven, sporten. De derde hoofdpagina zijn de FOTO'S, de vierde is het HULDEGEDICHT en THE POETIC MIND.  Deze laatste drie hoofdpagina's zijn de ruggegraat van de website. Zij verbeelden en verwoorden de schoonheid en de troost die in alle kunstuitingen terug te vinden zijn. Deze teksten en beelden zijn de ankers waar ik mijn autobiografie aan heb verankerd.

Nieuwe reacties

29.05 | 09:12

De complete CD Upstream of Hauschka and Rob Petit can be find on Spotify

26.07 | 14:31

fugimundi Over the Rainbow by Eric Vloeimans https://www.you...

04.10 | 20:21

Bellissima.....! Een pareltje dat ik vanavond ontdekte langs een progra...

08.08 | 23:34

in the rosy time of year, when the grass was down… making hay in th...